Ιστορικό
Η μεταπολεμική Ελλάδα παρ’ όλα τα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα που αντιμετώπισε δεν έχασε καθόλου από την διάθεσή της για ανάπτυξη.
Οι διακοσμητές (interior designers) στη δεκαετία του 1950, εμπειροτέχνες της εποχής, αλλά με υψηλό βαθμό αισθητικής, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, με τις δημιουργίες τους και τις συμβουλές τους σε ανθρώπους που έχτιζαν σπίτια ή δημιουργούσαν καταστήματα, έδωσαν αφορμή σε νέους ανθρώπους που είχαν την αίσθηση του ωραίου και της αρμονίας, να ασχοληθούν με το επάγγελμα του Διακοσμητού, μέχρις ότου δημιουργήθηκαν, δειλά στην αρχή, οι πρώτες «σχολές διακοσμητών».
Στην δεκαετία του 1960 ξεχώρισαν μερικά ονόματα και στο σύνολό τους μιας και οι ασχολούμενοι με την διακόσμηση αυξήθηκαν, αισθάνθηκαν την ανάγκη της «Ένωσης» τους.
Το 1973 μέσα στην νεοσύστατη τότε Π.Ε.Δ. (Πανελλήνια Ένωση Διακοσμητών) δεν μπορούσε να αγνοήσει την δραστηριότητα της Βορείου Ελλάδος και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, δημιουργήθηκε, «τμήμα Βορείου Ελλάδος» με 25 ιδρυτικά μέλη και Δ.Σ., ανεξάρτητο διοικητικά και οικονομικά.
Το 1979, λόγω σημαντικής αυξήσεως των μελών του, ανεξαρτητοποιήθηκε πλήρως και συνεστήθη η Ε.ΔΙ.Β.Ε. (Ένωση Διακοσμητών Βορείου Ελλάδος) με 7μελές Δ. Σ. που εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση ανά τριετία.
Οι δραστηριότητες της Ε.ΔΙ.Β.Ε., δεν παρέμειναν μόνο στα διοικητικά πλαίσια. Κατά διαστήματα μετείχε ως μέλος κριτικών επιτροπών σε διαγωνισμούς του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Δ.Ε.Θ., συμμετείχε σε οργανωτικά σχήματα των κλαδικών της εκθέσεων, (Furnidec), οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία διαγωνισμό σε σχολεία της Θεσσαλονίκης με θέμα «το παιδικό δωμάτιο» και τίμησε εκλεκτά μέλη της για την προσφορά τους στο επάγγέλμα.
Στόχος του σημερινού Δ.Σ. της Ε.ΔΙ.Β.Ε. εκτός των άλλων είναι η δημιουργία, σε συνεργασία με τις άλλες λειτουργούσες Ενώσεις, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διακοσμητών στην επόμενη 3ετία.